Bali Hari Ke-2: Bersenang-Senang di Pondok Sara Villa, Seminyak, Bali

Salam semua,

Nampaknya energy dan momentum untuk saya menulis blog ni masih kuat dan positive…chewah!!! Jadi, pada kali ini Danial nak berkongsi tentang Pondok Sara Villa, yang terletak di Seminyak Bali. Sebelum bercerita panjang, you all boleh ler baca entri sebelumnya untuk lebih pemahaman. Gituh!

IMG_2318

Alright, so we all sampai ke Pondok Sara Villa agak awal kira-kira jam 10.00 pagi dan memang peraturan di kebanyakkan hotel di sekitar Bali ni memang waktu check in adalah jam 2.00 petang. So, kitorang just register dulu, tinggalkan beg dekat kaunter reception dan terus bebas berlari-lari anak pergi jalan-jalan sekitar Jalan Legian. Actually agak lama lama jugaklah we all berjalan (hampir 4 jam = macam nak pengsan) dan kami sampai ke hotel tepat jam 2.00 petang by teksi.

IMG_2311

Setibanya di villa, kami disembut mesra kot oleh staff yang betugas dan dibawa ke unit villa kami yang bernombor 18. We all giler excited sebab sebelum tengok dalam website http://www.pondoksaravilla.com/ memang macam best jer. The truth, villa ni memang best.

Masuk saja pintu, kami disapa dengan kejernihan dan kebiru-hijauan private pool we all yang memang best. Memang alamatnya berendam jelah kat situ sebab cuaca dekat Bali time ni memang panas.

IMG_2456

Bertentangan dengan kolam renang ialah ruang tamu dan juga open kitchen. Ruang tamu dia simple saja. Ada setting untuk 6 orang, coffee table dan juga flat screen TV. Di area yang sama jugak ada open kitchen siap dengan gas, alatan memasak, pinggan mangkuk segala, siap dengan microwave dan peti sejuk tersedia. So, Danial memang excited lah, tapi terfikir lagi nak masak apa sebab dalam kepala memang dah plan nak hunt Indonesian food saja.

IMG_2461

IMG_2462

Okay, next section ialah bilik tidur. Pun best jugak. Katil super queen yang empuk, air cond yang best giler sebab dekat luar memang panas, lighting yang sangat romantic dan depan katil tu ada glass wall. So, sambil lepak-lepak you all boleh tengok luar or maybe just enjoy the natural light kan?

IMG_2465

Tak cukup dengan bilik tidur, Danial bawak you all ke pintu sebelah lagi. Dekat sini ada dressing table dengan almari besar siap serba serbi dengan hanger and whatever. Jalan depan sikit, ada pulak bath up yang nice nice jer kalau korang rasa tak cukup dengan private pool dekat depan tadi.

IMG_2475

IMG_2472

IMG_2470

Okay, tadi ada share pasal open kitchen kan? Yes, memang Danial masak pun malam tu sebab masa sebelum check in kan ada pergi jalan-jalan dekat area Seminyak, terjumpa Bintang Supermarket, then tengok ada banyak pulak paste paste masakan yang oshem. So sebelum beli banyak-banyak, we all try ler dulu dan ternyata memang best.

IMG_2555

Ah! Apa kekurangan villa ni? mungkin agak bising atau you all boleh dengar suara jiran atau bunyi motorsikal lalu. Tapi tak selalulah. Then, mungkin ada nyamuk, then jangan risau, spray ridset ada disediakan. Kalau u all suka tengok TV sebelum tidur, memang kena tidur dekat luarlah jawabnya sebab TV tak ada dalam bilik. Then, tak ada kipas dekat living area. Ye lah kan, kalau rasa panas, korang berendam jer. Tapi diingatkan ya ibu-ibu, villa ni kurang sesuai kalau u all ada anak kecik. Kang terjatuh dalam kolam, satu hal pulak kan!

Tapi Danial rasa, Pondok Sara Villa ni memang best dan mampu diduduki milik. Masa we all stay, harganya dalam Rp 1,600,000 gituh, atau RM500 je. Kalau ada yang nak honeymoon ke, second honeymoon atau third honeymoon, memang sesuai sangatlah. Tak payah nak ke pantai pun sebab spending time dalam villa ni pun dah cukup.

Advertisements

2 thoughts on “Bali Hari Ke-2: Bersenang-Senang di Pondok Sara Villa, Seminyak, Bali

  1. Pingback: Bali Hari Ke-2: Jalan-Jalan Sekitar Seminyak | Bahasa Melayu: Microscopasia Journal

  2. Pingback: Bali Hari Ke-3: Penginapan di Grand Istana Rama Hotel, Kuta, Bali | Bahasa Melayu: Microscopasia Journal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s