Bali Hari Ke-2: Jalan-Jalan Sekitar Seminyak

Salam semuanya,

Masih lagi corat-coret hari Ke-2 di Bali. Kalau u all dah baca previous posting, we all cuma boleh check in our villa selepas jam 2 petang. So, ada dalam 4 jam lagi dan kami pun decided untuk jalan-jalan di sekitar jalan-jalan utama di Seminyak. So, Danial akan share lah sedikit sebanyak tentang apa yang ada dekat area sini.

Jalan Arjuna

Oke! Jalan Arjuna ni ataupun nama lainnya ialah Double 6. Kalau naik teksi, sebut je you all nak ke Double 6 pasti they all pun tahu. Jalan Arjuna ni bermula dari simpang empat [Keraton – Arjuna – Legian – Nakula] dan jalan ni sebenarnya akan habis ke daerah pantai Seminyak. Tak jauh pun, mungkin 5 ke 10 minit you all dah sampai ke beach area. Sepanjang Jalan Arjuna ni, you all akan nampak kedai yang jual beach wear, tattoo services, kraftangan dan tak banyak sangat kedai-kedai makan. Biasanya area sini akan mati sekitar jam 8 malam.

IMG_2332

Jalan Keraton

Dari Jalan Arjuna, we all teruskan lagi explorasi ke Jalan Keraton dan kat sini memang macam-macam ada. Korang nak shopping, restaurant, hotel, perhiasan bali bala, spa, branded item, semuanya ada. Mungkin area Jalan Keraton ni tak sesibuk dan se’havoc’ Jalan Legian. Tapi  rasanya, kalau you all dah merewang area Jalan Keraton ni, tak payah ler korang gatal-gatal nak buat 2nd trip ke Jalan Legian. Overall, kedai-kedainya hampir sama je. And, tak murah you all. Harga tshirt, seluar, kasut, semua lebih kurang KL je. So, tak berbaloi pun kalau nak shopping bagai dekat Bali ni.

IMG_2367

IMG_2356

IMG_2353

Tapi apa yang menarik, Danial suka sangat Bintang Supermarket yang terletak di tengah-tengah Jalan Keraton ni. Supermarket ni tak lah besar sangat, tapi macam-macam ada. Rasanya ramai foreigner (bule) yang duduk Bali memang suka shopping barang dapur dekat sini. Happening Cik Jah!!! Danial memang macam dalam candy store bila tengak ada banyak instant paste yang memang tak ada dekat Malaysia. So, apa lagi, we all borong apa yang ada termasuklah Mee Sedap, sebab katanya, Mee Sedap Indonesia lebih umph dari Malaysia punya. Dah test pun, memang berbeza.

Selain supermarket untuk beli groceries, dekat sini u all boleh beli sim nombor dan belakang supermarket ni ada pejabat pos, in case you all nak hantar poskad untuk yang tersayang. So, kalau orang lain sibuk melawat sana sini, Danial busy dok belek barang dalam supermarket. Hahaha. Makcik-makcik sangat kan?

IMG_2348

Okay, lepas supermarket, kitorang jalan lagi sampai terjumpa satu gerai ni, jual nasi. So, ini lah makanan kedua masa dekat Bali. Very typical Bali food, nasi dengan ayam goreng, tempeh dan sayur. Simple je kan. Oh ya! Dekat Bali ni, teh botol memang popular. Kat mana2 pun ada. The food, awesome walaupun tepi jalan. Janji perut penuh, hati pun senang. Hahaha.

Harga nasi untuk 2 orang ialah Rp 22,000 dan 2 teh ice harganya Rp8000. Kalau convert, lebih kurang harga makan dekat KL jugak.

IMG_2393

IMG_2397

IMG_2396

Jalan Kerobokan

Habis makan kitorang pun jalan dan jalan lagi (bayangkanlah 4 jam) dan macam2 yang we all tengok. Akhirnya, kami sampailah ke penhujung jalan Keraton, dan perjalanan diteruskan lagi merentas Jalan Kerobokan menuju ke Jalan Petitenget.

IMG_2409

IMG_2431

IMG_2427

IMG_2415

IMG_2414

Jalan Kerobokan ni kebanyakkan ada kedai-kedai jual perhiasan bali, perabot-perabot kayu, bean chair, lampu dan yang sewaktu dengannya. Tak banyak kot hotel-hotel atau restaurant dekat area sini. Tapi, we all stop lagi dekat sini sebab teringinlah pulak nak makan bakso. Murah giler bakso dekat sini. Tapi, mungkin tekak Johor kot. Bakso ni memang selalu rasa dia masin-masin macam tu ek? Entahlah, kira boleh makanlah.

Harga bakso untuk 2 serving ialah Rp 16,000 dan 2 Teh Ais Rp 6,000. Murah sikit dekat Jalan Kerobokan sebab dah jauh dari centre area.

IMG_2435

IMG_2438

IMG_2432

Jalan Petitenget

Okay, for me, Petitenget ialah jalan yang mahal. Boleh ek cakap macam ni. Sepanjang jalan ni you all akan nampal restaurant yang besar-besar, exclusive hair salon yang dikelilingi sawah padi (sikit je padinya), wedding hall dan rumah-rumah gedongan gituh.

IMG_2448

IMG_2441

Okaylah, plan awalnya nak explore sampai ke Jalan Batubelig then balik ikut Pantai. Tapi tak sangguplah. Matahari dah atas kepala, so dengan chanteknya we all tahan teksi dan balik ke hotel untuk berendam-rendam dalam pool.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s